top of page

Blog

Featured Posts

Ποιο Χαρμόσυνο Γεγονός προέκυψε κατά τη Λήξη του Φεστιβάλ


Η Καλλιτεχνική λήξη του φεστιβάλ ήταν μία μοναδική εμπειρία για όλους μας...


Οι τοπικές αρχές Θάσου διέδωσαν το γεγονός. Κάθε πολίτης είχε πρόσβαση στη γνώση και την ενημέρωση: επίτευγμα της αρμονικής συνεργασίας Τοπικών & Περιφερειακών Αρχών & της Εκκλησίας με την υποστήριξη και αλληλεγγύη της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.


Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο Συμπόσιο...

Μαρτυρίες και προσωπικές εμπειρίες εκπαιδευτικών, γονέων, επίτιμων προσκεκλημένων από κοινότητες κωφών & άλλων ΑμεΑ, καθώς και συνέδρων σχετικά με την προστιθέμενη αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δια βίου εκπαίδευσης κωφών αποτέλεσαν το αφετηριακό σημείο διαβούλευσης για το νέο πλαίσιο του Δικτύου Κοινοτικής Ενδυνάμωσης και Ενταξιακής Κουλτούρας. Η Παιδαγωγική Επιτροπή του Συμποσίου, κατόπιν των ομιλιών, συνεδρίασε με κύριο θέμα "το πλαίσισο λειτουργίας του Δικτύου Κοινοτικής Ενδυνάμωσης & Ενταξιακής Κουλτούρας".


Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα του Συμποσίου ήταν οι δεσμεύσεις του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, του νέου Δημάρχου Θάσου και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και η φυσική παρουσία βουλευτών Καβάλας, κων Λαζαρίδη και Παναγιωτόπουλου και σχετικές τοποθετήσεις σχετικά με το ιδεολογικό πλαίσιο του φεστιβάλ.


Παρακάτω παρατίθεται ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη στις δράσεις λήξης του φεστιβάλ:


"Αγαπητοί φίλοι,


Εκτιμώ βαθύτατα τις πρωτοβουλίες του Πανελληνίου Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει». Παράγεται έργο σημαντικό, που ενώνει την κοινωνία, μειώνει τις διακρίσεις, ενισχύει την αλληλεγγύη. Οι πολυποίκιλες δράσεις σας στέλνουν ένα αισιόδοξο και δυναμικό μήνυμα, που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

Άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, συμπράττουν σε κοινές δραστηριότητες, προωθώντας την ανάγκη της κοινωνίας για ισότιμη μεταχείριση. Το αίτημά σας, η απαίτηση σας για συνύπαρξη και προσφορά ποιότητας ζωής για όλους, βρίσκει την Πολιτεία αλληλέγγυα. Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει», προβάλλει στο δημόσιο χώρο αυτή την αναγκαιότητα, παρουσιάζοντας τους τέσσερις τομείς που σχετίζονται με την προσωπική μας εξέλιξη: του Πολιτισμού, της Υγείας, της Οικολογίας και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Το Φεστιβάλ προωθεί την κοινωνική ενδυνάμωση των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Εντάσσει κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό ηλικίες, έμφυλη και κοινωνική ταυτότητα. Δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών ΑμΕΑ, των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Για να είναι αποτελεσματικές οι δράσεις έχουν ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της ανοικτής κοινωνίας, προάγοντας τη φυσική κινητικότητα, την εγρήγορση και την πνευματική καλλιέργεια: Ο αθλητισμός, ο χορός, η μουσική και το θέατρο, συνεισφέρουν και ενισχύουν την ποιότητα της ζωής μας, την συντροφικότητα, τις ουσιαστικές σχέσεις, που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο ανθρώπινη και πιο ενδιαφέρουσα.

Θεωρώ ότι η βασική επιλογή σας να γίνονται όλες οι δράσεις σε υπαίθριους χώρους, να αναπτύσσονται σε πολλές και διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, τεκμηριώνει το ανοιχτό σας πνεύμα. Στην Αθήνα, στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Δίον, στο Ναύπλιο, στην Πρέβεζα και στη Θάσο, όπου ολοκληρώνονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και πραγματοποιείται το Συμπόσιο, μεταφέρεται η ελπίδα ότι το αύριο θα μας φέρνει όλο και πιο κοντά. Θα είναι όλο και περισσότερα εκείνα που θα μας ενώνουν.

Οι εκδηλώσεις σας υπακούουν σ΄ έναν στρατηγικό σχεδιασμό που έχει δύο βασικές παραμέτρους: Και οι δυο ενέχουν βαθύ εκπαιδευτικό μήνυμα: Η πρώτη είναι αφιερωμένη στον συντονισμό δράσεων, με ενωτικό χαρακτήρα, σε διαφορετικές περιοχές. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε όλοι μια σύγχρονη στάση για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα ζητήματα και τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ικανότητες. Η δεύτερη παράμετρος είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην απόλαυση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει δυναμικά τη διοργάνωση. Να εργαστούμε μαζί, ώστε στους τομείς της αρμοδιότητάς μας να συμβάλει το ΥΠΠΟΑ, με όλες του τις δυνάμεις, στην απάλειψη των ανισοτήτων. Σε μια κοινωνία που σέβεται τους πολίτες της, δε γινόμαστε όλοι μόνον αποδέκτες των δράσεων και των πρωτοβουλιών, που ενισχύουν την κοινωνική ενδυνάμωση. Σήμερα το αίτημα της συμμετοχής όλων μας στα κοινωνικά δρώμενα είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά."Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Πολιτισμού και ΑθλητισμούComentários


Recent Posts

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Basic
  • Twitter Basic
  • Google+ Basic
bottom of page