top of page

Blog

Featured Posts

Επιτυχής & η συνάντηση εργασίας στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου ΑΘΗΝΑΙΩΝ...


Τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 17:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας "Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει" συνεδρίασαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς κοινωφελούς χαρακτήρα με συναφές έργο και κοινωνική ευθύνη για να συμμετέχουν σε συνάντηση εργασίας με στόχο την "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΡΑΣΕΩΝ Κοινωνικής Πρόνοιας" του φορέα τους.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν οι ακόλουθοι φορείς:

-Χρυσουλάκης Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Υπουργείου Εξωτερικών -Μπούρη Γεωργία, Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων Δήμου Αθηναίων -Γαλανοπούλου Χριστίνα, Μέλος Επιτροπής Ευρωπαϊκού Αθλητικού Προγράμματος #BEACTIVE της Γενικής Γραμματείας ΑΘλητισμού, Σύμβουλος Άθλησης Περιφερειάρχη Αττικής, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Άθλησης Ελληνικού Διαδημουικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (η συμμετοχή έγινε εξ αποστάσεως, με τεχνικές δυσκολίες, ως εκ τούτου απεστάλη σχετικό κείμενο προς ανάγνωση για να υποκαταστήσει την εξ αποστάσεως παρουσίαση του έργου της #BEACTIVE) -Κοζίδου Μαρία, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκπαιευσης Εθελοντικού και Επαγγελματικού Δυναμικού - Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας Ελληνικου'Ερυθρού Σταυρού -Σακαλή Όλγα, Διευθύντρια Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεωςν και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και ΕΠικοινωνίας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -Πιστολά Ελένη, Εκπαιδευτικός Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας - ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής και για Κωφούς και Βαρήκοους μαθητές -Σταθοπούλου Ιωάννα, Εκπαιδευτικός Δθεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας - Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής -Ίσαρης Νικόλαος, Εκπαιδευτικός, Δάσκαλος Νοηματικής, ΕΝΕΕΓΥ-Λ Αγίας Παρασκευής και για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές -Καμπούρης Ραφαήλ, μαθητής του ΕΝΕΓΥ-Λ Αγίας Παρασκευής και για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές

με Συντονίστρια της συζήτησης την Καβαζίδου Ελένη (Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Συντονισμού Δράσεων του Δικτύου Πόλεων του φεστιβάλ).

Η έναρξη της συνάντησης εργασίας έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού. Ο Γενικός Γραμματέας ήταν ιδιαίτερα θετικός με την πορεία του φεστιβάλ, και όντας ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές δεσμεύθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει και να ενισχύει τις δράσεις του φεστιβάλ. Ειδικότερα, έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες με δράσεις υπέρ της βελτίωσης ποιότητας ζωής ατόμων με βαρηκοΐα και κώφωση (Τορίνο, Ιταλία). Είχε δε (σε προγενέστερο χρόνο) δεσμευθεί για την προώθηση των εκπαδιευτικών οδηγών που αφορούν τη φυσική άσκηση και διατροφή ατόμων με Βαρηκοϊα και Κώφωση (παραγώγων του Συμποσίου του φεστιβάλ) αρκεί να πληρούνται σχετικές ποδιαγραφές και ποιότητα έργου. Ακολούθως τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, εντεταλμένη εκπρόσωπος της Αλεξίας Έβερτ, ΑΝτιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφερόμενη στις πολυάριθμες πρωτοβουλίες και αξιόλογο έργο του Δήμου Αθηναίων και στα προσεχή φιλόδοξα σχέδια του Δήμου. ΈΠειτα, πήρε τον λόγο η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζοντας ένα αξιοσήμαντο και άγνωστο στους παρόντες- ΠΛΟΥΣΙΟ έργο του ΥΠΠΟΑ με πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δεν είχαν τακτικότητα, σταθερότητα και βιωσιμότητα. Τοποθετήθηκε δε η εκπρόσωπος, ότι παίζει καθοριστικό ρόλο η συλλογική δράση και ευθύνη σε τέτοιες πρωτοβουλίες που αφορου πληθυσμιακές μειονότητες. Ακολούθως μίλησαν οι εκπρόσωποι από την εκπαιδευτική κοινότητα, αναφέροντας για διάφορες περιπτώσεις ΑμΕΑ (με φυσικές, νοητικές και αισθητηριακές ανεπάρκειες) και παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα αξιόλογο έργο με πολυάριθμα προγράμματα και ουσιαστικά αποτελέσματα υπέρ των ΑμΕΑ (σχετική μαρτυρία ακολούθησε από μαθητή του ΕΝΕΓΥ-Λ Αγίας Παρασκευής και του ειδικού σχολείου Αγίας Παρασκευής βαρηκόων και κωφών). Τέλος, η συνάντηση έκλεισε με αναφορά στο έργο του ΕΕΣ. Ο ΕΕΣ πέτυχε μία διατομεακή δραστηριότητα σχεδιασμού, προγραμματισμού και λειτουργίας υπηρεσιών υποστήριξης ευπαθών πληθυσμών. Το έργο τους συνεχίζεται και σταθερά αναπτύσσεται με πολλούς εθελοντές και υποστηρικτές. Η συντονίστρια της συνάντησης συνόψισε τα συμπεράσματα της συνάντησης εργασίας και κράτησε τα πρακτικά της συνάντησης (με σχετικές σημειώσεις και βιντεοσκοπήσεις) όπως αναφέρονται παρακάτω.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσίασαν όλοι οι ομιλητές συνοπτικά το έργο του φορέα τους στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης με προσανατολισμό τη συμπερίληψη πληθυσμών ΑμεΑ και γενικότερα, ευάλωτων πληθυσμών. Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις καθώς και προτάσεις μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθες:

-αναγκαιότητα οργανωμένης και τακτικής συνάντησης φορέων με κοινά ενδιαφέροντα με δέσμευση κατά βάση των κεντρικών διοικήσεων (παρόντες εκπρόσωποι στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων)

-συμφωνία και θετική ανταπόκριση (στην πρόταση της ομάδας των Χανίων) για διατήρηση της επαφής των εκπροσώπων των φορέων και δικτύωσης των τοπικών επιτροπών των πόλεων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο φεστιβάλ

- υποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ των παρόντων φορέων σε δράσεις παρόμοιες με το παρόν φεστιβάλ

-προσανατολισμός στην ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων που έγιναν ΑμεΑ στην πορεία της ζωής τους λόγω κάποιου ατυχούς γεγονότος ή ατυχήματος/ δυστυχήματος.

-προσανατολισμός σε καινοτομίες που δύναται να είναι βιώσιμες, και εξελίξιμες μ ουσιαστική επίδραση στα ΑμΕΑ αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Η συνάντηση εργασίας έκλεισε με δέσμευση του Δήμου Αθηναίων να καλέσει τους παρευρισκόμενους σε σχετική πολυ-ήμερη δράση ευαισθητοποίησης πολιτών σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.


Παρακάτω παρατίθενται σχετικά στιγμιότυπα:


Χαιρετισμός από τον Γενικό Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, κον Χρυσουλάκη Ιωάννη

Ομιλία της Μπούρη Γεωργίας, Προϊσταμένης Τμήματος Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων Δήμου Αθηναίων & εκπροσώπου της Αλεξίας Έβερτ, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αθηναίων


Ομιλία της Σακαλή Όλγας, εκπροσώπουΟμιλία της εκπροσώπου του ΕΕΣ, κας Κοζίδου Μαρίας


Απαγγελία από τον Καμπούρη Ραφαήλ, μαθητή του ΕΝΕΓΥ-Λ Αγίας Παρασκευής και για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές και αναφορά σε μικρό ιστορικό εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής από την εκπαιδευτικό Σταθοπούλου Ιωάννα και από το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής από την εκπαιδευτικό, Πιστολά Ελένη
Comentarios


Recent Posts

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Basic
  • Twitter Basic
  • Google+ Basic
bottom of page